Conciërgewoning

Hemeldreef 1B, Centrum

15de Sint-Hubertus, Conciergewoning, Hemeldreef 1B

In 1949 koopt de gemeente het domein Reussens met het kasteel en alle bijhorende gebouwen om er een gemeentepark van te maken.

De gidsen krijgen een deel van de poortwachterswoning, gebouwd in 1885, vooraan in het nieuwe gemeentepark naast de familie Blankers. De voortreksters krijgen een ruime voorkamer met aangepaste meubelen op het gelijkvloers.

Ook de kabouters krijgen een plaats op het gelijkvloers. Vader Van der Zanden timmert vijf tafels en dertig bankjes in onverwoestbaar beukenhout. Er worden rood-wit geblokte tafelkleedjes voor gemaakt en voor de vensters rood-wit geblokte voile gordijntjes. Een grote glazen dokterskast, overgehouden uit één of andere Engelse oorlogsbuit, maakt het geheel compleet.

De gidsen en jong-gidsen installeren zich op de bovenverdieping.

De gidsen blijven in tegenstelling tot de scouts wel trouw aan de ene Sint-Hubertusgroep, die wel geregeld van woonst wisselt, maar nooit buiten de parochiegrenzen gaat.

Rond 1952 huizen de gidsen in de portierswoning aan de ingang van het gemeentepark. Lang heeft dat mooie liedje niet geduurd.

Wanneer de gemeente de woning nodig heeft voor het Kinderheil, is het voor de gidsen verhuizen geblazen.

Ze verhuizen naar de remise.